Cd-tips
[ Tillbaka ]
2004-06-21
Fler tips:

Hunky Dory

Aladdin Sane

Scary Monsters

Heathen
David Bowie - Ziggy Stardust10
The Rise & Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars är mittenplattan i den Ken Scott producerade trilogin. Visserligen producerade Ken Scott även coverplattan Pin-Ups men den får nog ändå räknas som ett sidospår. På föregångaren Hunky Dory hör man fortfarande tydlig det spektrum av influenser som David Bowie har, och på efterföljaren Aladdin Sane kan man skönja hur han söker nya vägar mot soul och R&B. Men det är på denna glamrockklassiker från 1972 som Bowie träffar rätt i varje spår.

Konceptplattan om Ziggy Stardust, en utomjordisk rockstjärna som kommer till jorden, inleds med den mäktiga Five Years som förkunnar att det endast är fem år kvar till jordens undergång. "News had just come over, we had five years left to cry in. News guy wept and told us, earth was really dying". En låt som sätter stämningen för hela plattan. Men här finns också låtar som Moonage Daydream, en rymdhymn präglad av tiden efter månlandningen 1969, och som finns med på nästan samtliga turnéer Bowie gjort sedan dess. Den androgyna Lady Stardust och slutligen superstjärnan Ziggys fall i den magnifika Rock n´Roll Suicide.

En platta som trots sin tidstypiska anda med rymddrömmar, bisexualitet och glamoröst rockstjärneliv kommer att älskas av människor i all framtid.
Köp cd:n här|All music guide|Spotify|Hemsida|Bra fansajt